Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.

Jídelní lístek

05 .06. 2023 C Polévka Fazolová C Oběd 1 Boloňské špagety, strouhaný sýr C Oběd 2 Rýžová kaše se skořicovým cukrem 06 .06. 2023 C Polévka Bramborová s pohankou C Oběd 1 Květák smažený, brambory vařené, mrkvový salát s ananasem C Oběd 2 Masové koule v rajčatové omáčce, dušená rýže, mrkvový salát s ananasem 07 .06. 2023 C Polévka S krupicovými knedlíčky C Oběd 1 Čočka na kyselo, párek, zeleninový salát C Oběd 2 Kuřecí nudličky na kari, dušená rýže 08 .06. 2023 C Polévka Česneková s barevným hráškem C Oběd 1 Sekaná pečeně, brambory vařené, zelný salát C Oběd 2 Fazolový hrnec, pečivo 09 .06. 2023 C Polévka Slepičí s nudlemi C Oběd 1 Vepřová kýta pečená po selsku, Labské bramborové knedlíky, zelí dušené červené C Oběd 2 Omáčka koprová,vejce vařené, brambory vařené 12 .06. 2023 C Polévka Kulajda C Oběd 1 Rizoto z vepřového masa, strouhaný sýr, salát z červené řepy C Oběd 2 Musaka z mletého masa 13 .06. 2023 C Polévka Brokolicová C Oběd 1 Obalovaná treska, brambory vařené, zeleninová obloha C Oběd 2 Vepřové maso s ajvarem, semolinové těstoviny 14 .06. 2023 C Polévka Květáková se sýrem C Oběd 1 Hovězí pečeně ruská, houskové knedlíky se špaldovou moukou C Oběd 2 Brokolicové nugety, brambory vařené 15 .06. 2023 C Polévka Hrstková C Oběd 1 Těstoviny se sýrovou omáčkou C Oběd 2 Hovězí pečeně znojemská, dušená rýže 16 .06. 2023 C Polévka Celerová C Oběd 1 Vepřová kýta pečená s nádivkou, bramborová kaše C Oběd 2 Vepřové na houbách, bulgur 19 .06. 2023 C Polévka Z vaječné jíšky C Oběd 1 Bramborový guláš, chléb C Oběd 2 Kuře na paprice, semolinové těstoviny 20 .06. 2023 C Polévka Z rybího filé se smaženým hráškem C Oběd 1 Zbojnický skřivan, bramborové knedlíky, špenát dušený C Oběd 2 Kuřecí salát s bulgurem, karotkou a ředkvičkami 21 .06. 2023 C Polévka Čočková C Oběd 1 Knedlíky s jahodovo-malinovým přelivem, strouhaný tvaroh, zakysaná smetana C Oběd 2 Rizoto z pohanky a vepřového masa, strouhaný sýr 22 .06. 2023 C Polévka Zeleninová se sýrovým kapáním C Oběd 1 Salát s kuřecím masem, těstovinami a zeleninou C Oběd 2 Hovězí nudličky na paprikách a rajčatech, dušená rýže 23 .06. 2023 C Polévka Vločková s bramborami a zeleninou C Oběd 1 Lasagne C Oběd 2 Jáhlový nákyp s broskvemi 26 .06. 2023 C Polévka Mrkvová C Oběd 1 Salát z těstovin s tuňákem a zeleninou C Oběd 2 Vepřová pečeně na celeru, brambory vařené, červená řepa 27 .06. 2023 C Polévka Ovarová s kroupami C Oběd 1 Rajská omáčka,hovězí maso vařené, houskové knedlíky C Oběd 2 Hovězí maso vařené, brambory vařené, fazolové lusky na smetaně 28 .06. 2023 C Polévka Hrachová C Oběd 1 Kuře pečené, brambory vařené C Oběd 2 Zeleninové nugety, brambory vařené 29 .06. 2023 C Polévka Bramborová C Oběd 1 Krůtí maso po čínsku, dušená rýže C Oběd 2 Kuřecí plátek přírodní, pyré z červené čočky 30 .06. 2023 C Polévka S bylinkovými knedlíčky C Oběd 1 Zapečené těstoviny se šunkou C Oběd 2 Oběd 2

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj