Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.


Jídelní lístek

18 .10. 2018 Polévka Polévka s drobením Oběd 1 Bramborový guláš, chléb (bezmasé) Oběd 2 Krůtí nudličky na kari, dušená rýže 19 .10. 2018 Polévka Polévka kapustová Oběd 1 Rizoto z vepřového masa se zeleninou, strouhaný sýr, zeleninový salát Oběd 2 Zeleninové nugety, brambory vařené, zeleninový salát 22 .10. 2018 Polévka Polévka hrstková Oběd 1 Moravský vrabec, bramborové knedlíky, bílé zelí Oběd 2 Brokolice smažená, brambory vařené, bylinkový dip 23 .10. 2018 Polévka Polévka dýňová s krutony Oběd 1 Rybí filé na másle, brambory vařené, zeleninová obloha Oběd 2 Krůtí nudličky s pórkem, bulgur 24 .10. 2018 Polévka Polévka kuřecí s nudlemi Oběd 1 Vdolky s parádou Oběd 2 Maďarské fazole s krůtím masem, pečivo 25 .10. 2018 Polévka Polévka s pohankovými vločkami Oběd 1 Copánkové těstoviny se sýrovou omáčkou Oběd 2 Podzimní kuřecí karbanátky, brambory vařené, máslová kukuřice 26 .10. 2018 Polévka Polévka celerová Oběd 1 Kuře pečené, brambory vařené, kompot Oběd 2 Kuře pečené s medovou karotkou, brambory vařené,kompot 29 .10. 2018 Polévka VOLNO 30 .10. 2018 Polévka VOLNO 31 .10. 2018 Polévka Polévka květáková Oběd 1 Sekaná pečeně, bramborová kaše, ratatouille Oběd 2 Krůtí maso na způsob bažanta, brambory vařené 01 .11. 2018 Polévka Polévka cizrnová Oběd 1 ,,Radiátory,, se strouhaným tvarohem a mákem Oběd 2 Omáčka křenová, hovězí maso vařené, houskové knedlíky 02 .11. 2018 Polévka Polévka pórková Oběd 1 Musaka-masový nákyp s bramborami Oběd 2 Kuřecí salát s bulgurem, karotkou a ředkvičkami 05 .11. 2018 Polévka Polévka s bylinkovými knedlíčky Oběd 1 Nugety z lososa, brambory vařené, zeleninová obloha Oběd 2 Fazolový hrnec, pečivo 06 .11. 2018 Polévka Polévka česneková Oběd 1 Hovězí guláš, houskové knedlíky Oběd 2 Rizoto z pohanky a vepřového masa, strouhaný sýr, červená řepa 07 .11. 2018 Polévka Polévka hrachová s krutony Oběd 1 Boloňské špagety, strouhaný sýr Oběd 2 Kuřecí řízek přírodní, zeleninové hranolky 08 .11. 2018 Polévka Polévka mrkvová s těstovinami Oběd 1 Kuřecí plátek americký, brambory vařené Oběd 2 Vepřové na houbách, bulgur 09 .11. 2018 Polévka Ovarová polévka s kroupami Oběd 1 Květák smažený, brambory vařené, okurkový salát Oběd 2 Rajská omáčka, hovězí maso vařené, těstoviny 12 .11. 2018 Polévka Polévka brokolicová Oběd 1 Hrachová kaše s cibulkou, sekaný řízek přírodní Oběd 2 Svatomartinské pečené kuře, bramborové knedlíky, dušené zelí 13 .11. 2018 Polévka Polévka čočková Oběd 1 Kuřecí řízek smažený,brambory vařené, zeleninová obloha Oběd 2 Květákový mozeček, brambory vařené, zeleninová obloha 14 .11. 2018 Polévka Polévka krupicová s vejcem Oběd 1 Rizoto zeleninové, strouhaný sýr, salát z červené řepy Oběd 2 Kuřecí plátek s bylinkovým přelivem, brambory vařené 15 .11. 2018 Polévka Polévka zeleninová se sýrovým kapáním Oběd 1 Zbojnický skřivan, bramborové knedlíky, špenát Oběd 2 Vepřové nudličky s ajvarem, těstoviny 16 .11. 2018 Polévka Polévka bramborová s pohankou Oběd 1 Štěpánské hovězí nudličky, celozrnná rýže Oběd 2 Vepřová pečeně na celeru,brambory vařené

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
1 Obiloviny (lepek)
2 Korýši
3 Vejce
4 Ryby
5 Arašídy
6 Sója, sójové boby
7 Mléko
8 Suché skořápkové plody
  (mandle a ořechy)
9 Celer
10 Hořčice
11 Sezamová semena (sezam)
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (lupina)
14 Měkkýši

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj