Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.

Plánované akce

Další plánované akce

Jídelní lístek

04 .10. 2022 Polévka Z fazolí černé oko a barevného hrachu Oběd 1 Kuře pečené, brambory vařené, komot Oběd 2 Zapečené špaldové nudle s brokolicí a šunkou 05 .10. 2022 Polévka Slepičí s nudlemi Oběd 1 Špagety s rajčatovou omáčkou a bazalkou, strouhaný sýr Oběd 2 Štěpánská vepřová pečeně, dušená rýže 06 .10. 2022 Polévka Celerová Oběd 1 Hovězí guláš, houskové knedlíky Oběd 2 Lečo s vejci, chléb 07 .10. 2022 Polévka Květáková Oběd 1 Vepřenky z mletého masa, bramborová kaše, zeleninový salát Oběd 2 Hovězí maso vařené,brambory vařené, fazolové lusky na smetaně 10 .10. 2022 Polévka Krupicová s vejcem Oběd 1 Aljašská treska v těstíčku,brambory vařené, šopský salát Oběd 2 Kuřecí salát s bulgurem, karotkou a ředkvičkami 11 .10. 2022 Polévka Z míchaných luštěnin Oběd 1 Lasagne Oběd 2 Vepřové v kapustě, brambory vařené 12 .10. 2022 Polévka Zeleninová s kapáním Oběd 1 Bramborový guláš, pečivo Oběd 2 Vepřové nudličky na paprikách a rajčatech, dušená rýže 13 .10. 2022 Polévka Pórková Oběd 1 Hovězí pečeně ruská, houskové knedlíky Oběd 2 Brokolicové karbanátky, brambory vařené, bylinkový dip 14 .10. 2022 Polévka Fazolová Oběd 1 Kuřecí plátek americký, brambory vařené Oběd 2 Omáčka koprová, hovězí maso vařené, brambory vařené 17 .10. 2022 Polévka S bylinkovými knedlíčky Oběd 1 Zeleninové nugety, brambory vařené, bylinkový dip Oběd 2 Myslivecká směs,dušená rýže 18 .10. 2022 Polévka Z fazolí černé oko a barevného hrachu Oběd 1 Výpečky z vepř. masa, bramborové knedlíky, zelí dušené červené Oběd 2 Mexické fazole, chléb 19 .10. 2022 Polévka Zeleninová s krupkami Oběd 1 Hrachová kaše, kuřecí rolka, mrkvový salát Oběd 2 Kuře na paprice, semolinové těstoviny 20 .10. 2022 Polévka Z rybího filé Oběd 1 Vepřové znojemské nudličky, dušená rýže Oběd 2 Žemlovka s jablky a tvarohem 21 .10. 2022 Polévka Mrkvová Oběd 1 Kuřecí medailonky se smetaným přelivem, brambory vařené Oběd 2 Obalovaná treska v těstíčku, brambory vařené, zeleninová obloha 24 .10. 2022 Polévka Brokolicová Oběd 1 Rizoto z vepřového masa a zeleniny, strouhaný sýr, salát z červené řepy Oběd 2 Krůtí maso na způsob bažanta, brambory vařené, salát z červené řepy 25 .10. 2022 Polévka Cibulová se sýrem Oběd 1 Segedínský guláš, houskové knedlíky Oběd 2 Vepřové na houbách, bulgur 26 .10. 2022 Polévka volno 27 .10. 2022 Polévka volno 28 .10. 2022 Polévka státní svátek 31 .10. 2022 Polévka Dýňová Oběd 1 Vepřová kýta pečená s nádivkou, bramborová kaše Oběd 2 Kuřecí plátek přírodní, pyré z čevené čočky 01 .11. 2022 Polévka Špenátová Oběd 1 Knedlíky kynuté s jahodovým přelivem, strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou Oběd 2 Kuřecí plátek s bylinkovou šťávou, tarhoňa s míchanou zeleninou 02 .11. 2022 Polévka Slepičí s nudlemi Oběd 1 Rizoto zeleninové, strouhaný tvaroh, čevená řepa Oběd 2 Vepřové maso s ajvarem, semolinové těstoviny 03 .11. 2022 Polévka S drobením Oběd 1 Losos s medhořčičnou omáčkou, brambory vařené Oběd 2 Španělský ptáček ,,rozlítaný,, dušená rýže 04 .11. 2022 Polévka Cizrnová Oběd 1 Salát s kuřecím masem a zeleninou Oběd 2 Fazolový hrnec, chléb

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj