Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.

Plánované akce

Další plánované akce

Jídelní lístek

21 .10. 2019 Polévka Mrkvová Oběd 1 Rybí filé zapečené se zeleninou a sýrem, brambory vařené Oběd 2 Vepřové maso na způsob bažanta, dušená rýže 22 .10. 2019 Polévka Květáková Oběd 1 Svíčková na smetaně, houskové knedlíky Oběd 2 Čočkový hrnec s bramborami a zeleninou, pečivo 23 .10. 2019 Polévka Fazolová Oběd 1 Italský guláš, semolinové těstoviny Oběd 2 Zeleninové nugety, brambory vařené 24 .10. 2019 Polévka S bylinkovými knedlíčky Oběd 1 Kaše rýžová se skořicovým cukrem Oběd 2 Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou 25 .10. 2019 Polévka S kapáním Oběd 1 Kuřecí řízek přírodní, brambory vařené, ratatouille Oběd 2 Vepřové v kapustě, brambory vařené 28 .10. 2019 Polévka státní svátek 29 .10. 2019 Polévka prázdniny 30 .10. 2019 Polévka prázdniny 31 .10. 2019 Polévka Bramborová s pohankou Oběd 1 Rizoto zeleninové,strouhaný sýr, salát z červené řepy Oběd 2 Vepřová pečeně znojemská, dušená rýže 01 .11. 2019 Polévka Vločková s bramborami a zeleninou Oběd 1 Kuřecí medailonky se smetanovým přelivem, špecle Oběd 2 Vepřové nudličky s pórkem, bulgur 04 .11. 2019 Polévka Z podzimní zeleniny Oběd 1 Čočka na kyselo, párek, kyselá okurka Oběd 2 Jáhlový nákyp s broskvemi 05 .11. 2019 Polévka Dýňová Oběd 1 Sekaná pečeně, bramborová kaše, kompot Oběd 2 Vepřové na kmíně, brambory vařené 06 .11. 2019 Polévka Celerová Oběd 1 Cikánské hovězí nudličky, dušená rýže Oběd 2 Maďarské fazole, chléb 07 .11. 2019 Polévka S drobením Oběd 1 Kapustové karbanátky,brambory vařené, šopský salát Oběd 2 Hovězí pečeně znojemská, dušená rýže 08 .11. 2019 Polévka Z červené čočky a pohanky Oběd 1 Svatomartinské kuře pečené, bramborové knedlíky, červené zelí Oběd 2 Losos s medhořčičnou omáčkou, brambory vařené 11 .11. 2019 Polévka Rajská s těstovinami Oběd 1 Nugety z lososa, brambory vařené, zel. obloha Oběd 2 Rizoto ze špaldových krup s vepř.masem a zeleninou, str. sýr, čevená řepa 12 .11. 2019 Polévka Špenátová Oběd 1 Vdolky s parádou, bílá káva Oběd 2 Rybí prsty, brambory vařené, zel. obloha 13 .11. 2019 Polévka Se sýrovým kapáním Oběd 1 Zeleninové nugety, brambory vařené, šopský salát Oběd 2 Kuřecí maso po čínsku, jasmínová rýže 14 .11. 2019 Polévka Zeleninová s kuskusem Oběd 1 Segedínský guláš, houskové knedlíky Oběd 2 Vepřové v mrkvi, brambory vařené 15 .11. 2019 Polévka Mrkvová Oběd 1 Kuřecí plátek přírodní, tarhoňa s míchanou zeleninou Oběd 2 Vepřové na houbách, bulgur

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj