Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.

Plánované akce

10.9.-19.11.2024 - Plavání 4. třídy

Ředitelské volno - pondělí 30.9.2024 a pondělí 25.11.2024

Další plánované akce

Jídelní lístek

03 .10. 2024 C Polévka Dýňová C Oběd 1 Čočka na kyselo, párek, zelný salát C Oběd 2 Vepřové nudličky s ajvarem, semolinové těstoviny 04 .10. 2024 C Polévka Hrachová C Oběd 1 Kuřecí plátek přírodní, brambory vařené, zelenina dušená C Oběd 2 Lečo s vejci(bezmasé), brambory vařené 07 .10. 2024 C Polévka Česneková C Oběd 1 Rizoto zeleninové,strohaný sýr, salát z červené řepy C Oběd 2 Krůtí nudličky s pórkem, bulgur 08 .10. 2024 C Polévka Krupicová s vejcem C Oběd 1 Losos s medhořčičnou omáčkou, brambory vařené, mrkvový salát C Oběd 2 Kuřecí řízek přírodní, pyré z červené čočky, mrkvový salát 09 .10. 2024 C Polévka Květáková C Oběd 1 Dukátové buchtičky s krémem C Oběd 2 Nugety z tresky, brambory vařené, zeleninová obloha 10 .10. 2024 C Polévka Čočková C Oběd 1 Kebaby z mletého masa, brambory vařené, bylinkový dip C Oběd 2 Rajčatovo - cizrnové kari(bezmasé), dušená rýže 11 .10. 2024 C Polévka Kulajda C Oběd 1 Zbojnický skřivan, bramborové knedlíky, špenát C Oběd 2 Kuřecí plátek na žampiónech, špecle 14 .10. 2024 C Polévka Polévka C Oběd 1 Oběd 1 C Oběd 2 Oběd 2 15 .10. 2024 C Polévka Polévka C Oběd 1 Oběd 1 C Oběd 2 Oběd 2 16 .10. 2024 C Polévka Polévka C Oběd 1 Oběd 1 C Oběd 2 Oběd 2 17 .10. 2024 C Polévka Polévka C Oběd 1 Oběd 1 C Oběd 2 Oběd 2 18 .10. 2024 C Polévka Polévka C Oběd 1 Oběd 1 C Oběd 2 Oběd 2

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj