Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.
Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.
INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU |
---|
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich |
2. Korýši - a výrobky z nich |
3. Vejce - a výrobky z nich |
4. Ryby - a výrobky z nich |
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní |
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich | 7. Mléko - a výrobky z něj |
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich |
9. Celer - a výrobky z něj |
10. Hořčice - a výrobky z ní |
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich |
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 |
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj |
14. Měkkýši - a výrobky z nich |
Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.
Zásady pestrosti jídelníčku
Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.
Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci: