Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.

Plánované akce

Další plánované akce

Jídelní lístek

03 .09. 2019 Polévka Z vaječné jíšky Oběd 1 Rizoto z bulguru,vepřového masa a zeleniny, strouhaný sýr, červená řepa Oběd 2 Oběd 2 04 .09. 2019 Polévka Ovarová s kroupami Oběd 1 Rajská omáčka, hovězí maso vařené, houskové knedlíky Oběd 2 Rajská omáčka, hovězí maso vařené, semolinové těstoviny 05 .09. 2019 Polévka S krupicovými knedlíčky Oběd 1 Sekaná pečeně, brambory vařené, bylinkový dip Oběd 2 Maďarské fazole, tortilla 06 .09. 2019 Polévka Bramborová s pohankou Oběd 1 Čočka na kyselo, párek, zelný salát s mrkví Oběd 2 Štěpánská vepřová pečeně, dušená rýže 09 .09. 2019 Polévka Zeleninová s krupkami Oběd 1 Nugety z lososa, pažitkové brambory, zeleninová obloha Oběd 2 Vepřové maso s ajvarem, těstoviny 10 .09. 2019 Polévka Se sýrovým kapáním Oběd 1 Zbojnický skřivan, bramborové knedlíky, zelí červené Oběd 2 Omáčka koprová, vejce vařené, brambory 11 .09. 2019 Polévka Brokolicová Oběd 1 ,,Radiátory,, se strouhaným tvarohem a mákem Oběd 2 Myslivecká směs, rýže parboiled 12 .09. 2019 Polévka Z červené čočky a krup Oběd 1 Kuřecí plátek přírodní, brambory vařené, míchaná zelenina Oběd 2 Rizoto z pohanky a kuřecího masa, strouhaný sýr, zeleninová obloha 13 .09. 2019 Polévka Slepičí s nudlemi Oběd 1 Cikánské hovězí nudličky, celozrnná rýže Oběd 2 Salát z těstovin s tuňákem a zeleninou

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj