Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.

Plánované akce

Další plánované akce

Jídelní lístek

18 .02. 2019 Polévka Polévka česneková Oběd 1 Rizoto z vepřového masa a zeleniny, strouhaný sýr, salát z červené řepy Oběd 2 Salát z těstovin a tuňáka 19 .02. 2019 Polévka Polévka slepičí s nudlemi Oběd 1 Rybí filé na másle, bramborová kaše, zeleninová obloha Oběd 2 Krůtí maso na způsob bažanta, brambory vařené, zeleninová obloha 20 .02. 2019 Polévka Polévka čočková Oběd 1 Svíčková na smetaně, houskové knedlíky Oběd 2 Tarhoňa s míchanou zeleninou, červená řepa 21 .02. 2019 Polévka Zeleninová se sýrovým kapáním Oběd 1 Květák smažený, brambory vařené, okurkový salát Oběd 2 Vepřové na kmíně, špecle, okurkový salát 22 .02. 2019 Polévka Špenátová Oběd 1 Kuřecí plátek přírodní, zeleninové hranolky Oběd 2 Masové koule v rajčatové omáčce, celozrnná rýže 25 .02. 2019 Polévka Mrkvová Oběd 1 Boloňské špagety Oběd 2 Hovězí pečeně znojemská, celozrnná rýže 26 .02. 2019 Polévka Zeleninová s kuskusem Oběd 1 Kuřecí řízek smažený, brambory vařené, kompot Oběd 2 Vepřové nudličky na celeru, brambory vařené 27 .02. 2019 Polévka Selská Oběd 1 Rizoto zeleninové, strouhaný sýr, červená řepa Oběd 2 Perkelt po maďarsku, copánky ze semoliny 28 .02. 2019 Polévka Z rybího filé Oběd 1 Hovězí guláš,houskové knedlíky se špaldovou moukou Oběd 2 Kapustové karbanátky, brambory vařené, červená řepa 01 .03. 2019 Polévka Cizrnová Oběd 1 Vepřová kýta pečená s nádivkou, bramborová kaše, zeleninová obloha Oběd 2 Kuřecí řízek přírodní, brambory vařené, fazolové lusky na smetaně 04 .03. 2019 Polévka Bramborová s pohankou Oběd 1 Těstoviny se sýrovou omáčkou a listovým špenátem Oběd 2 Holandský řízek přírodní, bramborová kaše, zeleninová obloha 05 .03. 2019 Polévka Česneková Oběd 1 Štěpánská vepřová pečeně, celozrnná rýže Oběd 2 Kuřecí nudličky s ajvarem, semolinové těstoviny 06 .03. 2019 Polévka Z jarní zeleniny Oběd 1 Hrachová kaše, kuřecí plátek s bylinkovou šťávou, salát z čínského zelí Oběd 2 Rybí prsty, brambory vařené, salát z čínského zelí 07 .03. 2019 Polévka Čočková Oběd 1 Dukátové buchtičky s krémem Oběd 2 Krůtí nudličky na kari, dušená rýže 08 .03. 2019 Polévka Ovarová s kroupami Oběd 1 Rajská omáčka,hovězí maso vařené, houskové knedlíky se špaldovou moukou Oběd 2 Omáčka koprová, hovězí maso vařené,brambory vařené 11 .03. 2019 Polévka prázdniny 18 .03. 2019 Polévka Zeleninová s kuskusem Oběd 1 Nugety z lososa, brambory vařené, šopský salát Oběd 2 Maďarské fazole s krůtím masem, pečivo 19 .03. 2019 Polévka Fazolová Oběd 1 Salát z těstovin, kuřecího masa a zeleniny Oběd 2 Zapečené špaldové nudle s brokolicí a šunkou 20 .03. 2019 Polévka Pórková Oběd 1 Moravský vrabec, bramborové knedlíky, červené zelí Oběd 2 Vepřové v mrkvi, brambory vařené 21 .03. 2019 Polévka Cibulová se sýrem Oběd 1 Květák smažený, brambory vařené, zeleninová obloha Oběd 2 Krůtí maso po čínsku, dušená rýže 22 .03. 2019 Polévka Celerová Oběd 1 Vepřová pečeně znojemská, dušená rýže Oběd 2 Jáhlový nákyp s broskvemi

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
1 Obiloviny (lepek)
2 Korýši
3 Vejce
4 Ryby
5 Arašídy
6 Sója, sójové boby
7 Mléko
8 Suché skořápkové plody
  (mandle a ořechy)
9 Celer
10 Hořčice
11 Sezamová semena (sezam)
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (lupina)
14 Měkkýši

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj